Bu yıl yayınlanacak! NASA sessiz süpersonik uçak inşa ediyor
İngiltere ve Fransa’nın desteğiyle üretilmeye başlanan ilk süpersonik ticari uçak olan Concorde, 1969 yılında ilk uçuşunu yaptı.
Sesten hızlı uçabilen Concorde, daha sonra yaşanan talihsizlikler nedeniyle bir daha havalanamadı.
NASA’nın Quest görevi, ses sahnesinden geçerken gök gürültüsü benzeri patlama sesini ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Bu başarının, yüksek hızlı ticari hava yolculuğunda “yeni bir dönem” başlatması bekleniyor.
Sonik patlamalar nedeniyle uçuşlar yasaklandı
Sonik patlama, süpersonik seyahati engelleyen bir dezavantaj gibi görünüyor. ABD ve diğer ülkeler, yerdeki sesin neden olduğu rahatsızlık nedeniyle karasal alanlarda süpersonik uçuşları yasakladı.
NASA ise yeni projesiyle yeniden süpersonik uçuşlara başlamak için çalışıyor.
NASA ve Lockheed Martin, arka planda sessizce X-59 uçağını inşa ediyor. Tasarlanan uçağın temel amacı sonik patlama yapmamasını sağlamaktır.
Bunun için uçağın ön burnu oldukça uzun ve incedir. Bu sebeple uçağın ön kısmında kokpit camı bulunmuyor. Yan camlar bulunsa da pilotun görüşü dahili kamera sistemleri ile sağlanacak.
X-59’a güç sağlayan sistem, General Electric’in F414-GE-100 motoru olacak. Bu motor halihazırda Saab Gripen ve F/A-18S Great Hornet gibi çeşitli savaş uçaklarında kullanılıyor.
X-59’un kendisi, Mach 1.42 veya saatte yaklaşık 1.500 kilometre seyir hızına ve Mach 1.5 (yaklaşık 1.600 km/s) azami hıza ulaşmak için tasarlanmıştır.
Yeni uçağın ilk uçuşları 2023 yılında gerçekleşecek. Sonik patlama ortadan kalkarsa NASA, düzenleyicilerden süpersonik uçuş yasağını kaldırmasını isteyecek.