Hedik ve Kültür Sanat Festivali Yerköy’de yapıldı
SEYFİ ÇELİKKAYA
Anadolu kültürünün asırlık mirası olan hedik geleneğini yaşatmak adına. Yozgat Türkiye’nin Yerköy ilçesinde bu yıl ikincisi düzenlenen “Hedik ve Kültür Sanat Festivali” etkinliklerinde yaklaşık 600 kişiye çedenli hedik ikramı yapıldı. Geleneksel hale getirilmesi planlanan festival etkinlikleri kapsamında konuklar, müzik ve eğlence programıyla doyasıya eğlendi.
Yozgat Anadolu kültürünün asırlık mirası olan hedik geleneğini yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla bu yıl ikincisi düzenlenen ve 2013 yılında da devam etmesine karar verilen festival etkinlikleri öncesinde, Sonraki yıllarda sobalar yakılır, buğday, nohut ve fasulye haşlanıp kavrulur, yöresel ‘Çedeneli hedik’ hazırlanır ve hazırlanırdı. , paketlenerek festival alanında halka dağıtıldı.
Hedik genellikle buğday tanelerinin nohutla kaynatılmasıyla hazırlanır. Yozgat Yerköy, Şefaatli, Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesini kapsayan bölgede kuru fasulye ve kavrulmuş kaşarın eklenmesiyle hazırlanır. Kuruyemiş olarak tüketilen hedik, çocukların ilk dişlerini çıkardıkları dönemde ‘diş hedik’ olarak yapılıyor ve yapan kişi tarafından komşularına dağıtılıyor. Diş macununa sarı üzüm eklenerek servis edilir. Neredeyse unutulmaya yüz tutmuş Anadolu gelenekleri arasında değerli bir yere sahip olan Hedik, suda kaynatılmış buğday, nohut ve kuru fasulyenin karıştırılıp kavrulmuş kaşarın üzerine serpilmesiyle tüketilir.
“UNUTULMAK ÜZERE BİR GELENEK”
Yerköy ilçesinde düzenlenen festival etkinliğinde dağıtılan hediye, Yozgat Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Meslek Lisesi ve Uygulama Oteli çalışanları tarafından hazırlandı. Daha önce yıkanmış buğday, nohut ve kuru fasulye diğer kazanlara konularak yaklaşık 3 saat kaynatılır. Buğday suyunu çekip fasulye ve nohutlar yumuşadıktan sonra birleştirme işlemine geçildi. Haşlanan buğdayın içine önce nohut, ardından kuru fasulye süzülüp karıştırılıp hedik haline getirilirdi. Soğumaya bırakılan hedik üzerine kavrulmuş kaşar dökülerek servis edilir. Hedgi’nin hazırlanmasında emeği geçen Kamer Kapan isimli çalışan, “Birinci sınıf buğday, yıkanmış, temizlenmiş, hazırlanmış nohut, fasulye ve kaşardan oluşan hedikimizi haşlayıp hazırladık. Tencerelerde pişirerek servise sunduk. Vatandaşlarımıza duyurulur.”
Pratik Hotel çalışanlarından Murat Zararsız da şunları söyledi:
“Buğdayımızı yıkayarak başlıyoruz. Yıkadıktan sonra suyunu süzüp ocaktan alıyoruz ve süzüyoruz. Beş-altı saat kadar piştikten sonra kuru fasulyemizi, nohutumuzu ve közlenmiş kaşarımızı ekliyoruz. Bu bir gelenektir. Unutulmaya yüz tutmuş, inşallah yeniden canlandırmaya çalışacağız.Yerköy Belediyemiz “İki yıldır bu işi yapıyoruz. Çok lezzetli bir yemek, eskilerden kalma. Şu anda bunu yapan çok fazla insan olduğunu düşünmüyorum. Bunu yaparak geleneğimizi yaşatmaya çalışıyoruz.”
“İki yıldır HEDİK FESTİVALİ YAPIYORUZ”
“Anadolu’nun neredeyse unutulmaya yüz tutmuş bir geleneğini Yerköy’de iki yıldır yaşatıyoruz. Hedik Şenliklerini iki yıldır düzenliyoruz. Hedik, anneannelerimizin, annelerimizin köylerde kaynatıp köylere dağıttığı eğlenceli bir yemektir. Hasattan sonra rezidanslar, köy odaları eğlence amaçlı. Toplumumuz bunu yapıyor. “Biz bunu biliyoruz ama genç kuşaklar bunu unutmuş. Umarım hep birlikte bunu bir kez daha hatırlatmışızdır, çok verimli geçti, bu yıl daha da verimli olacak. Allah izin verirse bir klasik haline gelecek, bizden sonra gelen kardeşlerimizin de bu geleneği yıllarca yaşatmasını diliyorum.”
Yerköy İstasyon Meydanı’nda düzenlenen “Hedik ve Kültür Sanat Festivali” etkinlikleri kapsamında halk oyunları grupları sahne alırken, TRT Türk Halk Müziği Sanatçısı Selma Geçer de konser verdi.