İBB Mirası İstanbul Dışında Tarihi Canlandırıyor
İBB Miras, Alevi inanç ve kültürünün en değerli isimlerinden Pir Sultan Abdal’ın yaşadığı 2 ocaktan biri olan Tunceli Pülümür Hacılı Köyü’ndeki cemevinin aslına uygun olarak restore edilmesi için harekete geçti. Hacılar Köyü’nde Alevi vatandaşlarla bir araya gelen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Tarihte unutulan, belki de üstü örtülen bir hazineyi ülkemize geri kazandıracağız. Sadece bu köyün değeri olmayacak, bu ülkenin değeri olacak” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Varlıkları Müdürlüğü’ne bağlı İBB Miras, Pir Sultan Abdal’ın en çok yaşadığı 2 ocaktan biri olan Tunceli Pülümür Hacılı Köyü’ndeki cemevini restore etmek için Erzurum Bölge Savunma Komisyonu’ndan Alevi inancının değerli isimleri yaşamıştır. gerekli izinleri aldı. İBB Lideri Ekrem İmamoğlu, eşi Dr. Dilek Kaya İmamoğlu ile çıktığı Tunceli ırkında, rotasını Hacılar Köyü’ne çevirdi. Köylüler tarafından büyük ilgiyle karşılanan İmamoğlu’na, Pir Sultan Abdal Ocağı’nın onarımı hakkında İBB Genel Sekreter Yardımcısı Uzman Polat’tan bilgi verildi.
İBB GENEL SEKRETER YARDIMCISI POLAT’TAN OCAK AYI HAKKINDA BİLGİ ALDI
Polat, “Pir Sultan’ın yaşadığı iki ocaktan biri burası. Biri ana karargahı olan Banaz’daki bina. Şimdi tescillendi. Ve buradaki yapıyla da ilgilendiğimiz süreçte bu yapı artık kültür varlığı olarak tescillendi. 2 yıl önce İBB’nin mirası olarak burada uzun süre kaldık ve üzerinde çalıştıktan sonra bir belgeleme yaptık” bilgisini İmamoğlu ile paylaştı. Polat, “İBB Miras geçenlerde buraya geldi ve burada şantiyeye başladı” diyen Polat, “Buradaki çalışmalar inşaat faaliyetinin sonucunu ve konforu getirecek. Ama her şeyden önce çok özel bir Alevi kültürüne, çok özel bir ocak evine sahip çıkmak ve diğer şehirlerde doğru restorasyon yaklaşımını ve kötü örneklerini gösterecek bir emsal olmak çok önemli.”
“DOSTLARIM TARİHİ BİR HAZİNEYİ ORTAYA ÇIKARDI”
Polat’ın brifinginin ardından 17’nci yüzyılda Pir Sultan Abdal’ın yaşadığı ocağı da inceleyen İmamoğlu, dedesinin cemevinde okuduğu ezan sonrası dağıtılan çörekleri ve Muharrem ayı için pişirilen aşureyi paylaştı. İmamoğlu, kendisine büyük ilgi gösteren köy sakinlerine, “Arkadaşlarım tarihi bir hazineyi gün yüzüne çıkarıyor. Anladığım kadarıyla burada çok çarpıcı sonuçlara ulaşacağız ve inşallah yüzyıllardır burada var olan bu ibadethaneyi gün yüzüne çıkaracağız. Ve burada inşallah bununla birlikte, aslında tarih olarak unutulmuş, muhtemelen üzeri örtülü bir hazineyi, etrafındaki bariz yapılar düzene girerek ülkemize geri kazandırmış olacağız. Yani anlıyorum ki sadece bu köyün bir maliyeti olmayacak, bu ülkeye bir maliyeti olacak. O yüzden hem bu köyde olmaktan hem de bu köyün insanı olmaktan gurur duyuyorsunuz. Elbette biz ve biz bu köye hizmet etmekten gurur duyacağız.”
İHRACATTAN DÖNDÜ, HACILI KÖYÜNE YERLEŞTİRİLDİ
1495 veya 1499 yılında Sivas’ın Yıldızeli ilçesine bağlı Banaz Köyü’nde doğduğu iddia edilen Pir Sultan Abdal, ilerleyen yıllarda taliplerinden biri olan Hızır Paşa tarafından sürgüne gönderilir. Erdebil’e giden Pir’e topraklarına dönmesi tavsiye edilir. Pir Sultan Abdal Tunceli’ye gelir, Pülümür’ün Hacılı köyünde kendine bir yuva kurar, evlenir ve çocukları olur. Pir Sultan Abdal’ın Pülümür ilçesine bağlı Hacılı Köyü’ndeki 17. yüzyıldan kalma olduğu tahmin edilen konutu, çeşitli yangın ve depremlere rağmen ayakta kalmayı başarıyor. Zamanla yıpranan yapı, İBB Miras tarafından Türkiye’deki inanç ve kültür yaşamına kazandırılacak.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı